LAGOS - De aanhoudende stammenstrijd tussen Hausa's en Yoruba's in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos heeft duizenden mensen op de vlucht gejaagd. Dat meldde de BBC maandag. Bij de gevechten zijn volgens een zegsman van het Rode Kruis circa doden gevallen. Plaatselijk kranten hebben nog een groter aantal slachtoffers gemeld.

Vooral de overwegend islamitische Hausa's ontvluchten massaal de stad. Zij zijn daartoe opgeroepen in de moskeeën. Lagos werd de afgelopen drie jaar twee keer eerder opgeschrikt door etnisch geweld tussen de Hausa's en de overwegend christelijke Yoruba's.

Volgens ooggetuigen wordt op straat hevig gevochten. De relschoppers steken her en der huizen in brand. De politie verrichtte zondag tientallen arrestaties, maar trok zich later terug.

Gevechten

De strijd wordt voornamelijk uitgevochten door jongeren, gewapend met messen, blikken benzine en lucifers. Zij zou in gang zijn gezet door berichten dat een christelijke Yoruba-jongen zijn behoefte had gedaan naast een moskee die gebruikt wordt door Hausa's.

Zowel op zaterdag- als op zondagavond zei de politie de situatie onder controle te hebben, maar steeds laaide het geweld 's morgens weer op. Maandag werd ook het leger ingezet om te helpen de onlusten te bedwingen.

Kritiek op regering

Intussen neemt de kritiek op de regering van president Obasanjo toe. De geruchten zwellen aan dat de brand in een munitiedepot, die vorige week zondag aan duizend mensen het leven kostte, zou zijn aangestoken door opstandige militairen.

Zijn regering wordt verweten dat zij de mensen verwaarloost die door de ramp dakloos zijn geworden. President Obasanjo heeft een officieel onderzoek aangekondigd naar de oorzaak van de explosie. De resultaten daarvan zullen openbaar worden gemaakt, zo verzekerde hij.

Nalatigheid

Leger en politie beschuldigen de regering eveneens van nalatigheid. Veel militairen zijn door de ontploffing van vorige week dakloos geworden. De politie staakte vrijdag nog uit protest tegen de lage lonen en betalingsachterstanden.

Sinds het einde van de militaire dictatuur in 1999 wordt Nigeria geregeld geplaagd door etnisch geweld. Stammentwisten hebben sindsdien al aan duizenden mensen het leven gekost.