LONDEN - De Amerikaanse president George Bush is dinsdagavond aangekomen op het Britse vliegveld Heathrow voor een staatsbezoek van vier dagen. Bush en zijn vrouw Laura werden daar verwelkomd door de Britse kroonprins Charles, die hen per helikopter meenam naar Buckingham Palace.

Die helikopter is de presidentiële Marine One, die speciaal voor het bezoek is overgevlogen. De president is op Buckingham Palace de persoonlijke gast van koningin Elizabeth, die hem dinsdagavond met andere leden van de koninklijke familie in besloten kring ontvangt.

Veiligheidsmaatregelen

De landing van het presidentiële toestel Air Force One kon om veiligheidsredenen niet rechtstreeks worden uitgezonden. Op de Britse buis was wel te zien hoe Bush voet zette op Britse bodem. Zijn bezoek is omgeven door enorme veiligheidsmaatregelen. Op het hoogtepunt van het bezoek werken 14.000 agenten. De binnenstad van Londen kent talrijke veilige zones voor het vervoer van de president.

Woensdag

Bush wordt woensdag formeel welkom geheten in het woonpaleis van de koningin. Daarna ontmoet hij de leiders van de twee grote oppositiepartijen, Michael Howard van de Conservatieve Partij en Charles Kennedy van de Liberale Democraten. Hij spreekt ook familieleden van Britse slachtoffers van de terroristische aanslagen van 11 september 2001 en is de hoofdgast van een banket in Buckingham Palace.

Donderdag

Britse militairen die in Afghanistan of Irak hebben gevochten, krijgen donderdag een bezoek van de Amerikaanse president. Bush vergadert en luncht die dag met de Britse premier Tony Blair en geeft zelf een banket om zijn gastvrouw te bedanken. Tienduizenden demonstranten gaan die dag naar verwachting in Londen de straat op om tegen Bush' bezoek te protesteren.

Bush sluit zijn bezoek vrijdag af met een bezoek aan Blairs kiesdistrict Sedgefield.

Het is Bush' tweede bezoek aan Londen en de derde keer dat hij in het Verenigd Koninkrijk komt. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse president op officieel staatsbezoek komt. Bush' voorgangers kwamen op 'officieel bezoek' of op gewoon werkbezoek.