ZEERIJP - Een wakkere Groningse molenaar in het dorp Zeerijp is er dinsdagavond in geslaagd te voorkomen dat zijn molen een prooi werd van een vlammenzee. Door tijdig de wieken te laten draaien, wist hij vonken uit een nabijgelegen woonhuis die in brand stond te verdrijven.

Het vuur brak dinsdag begin van de avond uit in een woonhuis/café-complex aan de Borgweg in het Noord-Groningse Zeerijp. Mede door de straffe wind brandde het woongedeelte uit.

Cursus

Het vuur leek ook een bedreiging te worden voor de historische molen van het dorp, een achtkantige stellingmolen uit het jaar . De gewaarschuwde molenaar herinnerde zich dat hij tijdens een cursus had geleerd dat de wieken van een molen in gang gezet moeten worden in geval van brand in de omgeving. Door de wind die de draaiing veroorzaakt kunnen overspattende vonken de molen minder snel bereiken.

Volgens een woordvoerder van de Groningse brandweer is het cursusgeld voor de molenaar een prima investering gebleken want dankzij de draaiende wieken heeft de voormalige korenmolen De Leeuw de grote brand in Zeerijp uitstekend doorstaan.