LEEUWARDEN - Een waardevolle vijftiende-eeuwse kandelaar is jarenlang als toiletrolhouder gebruikt. Antiquair Jan Beekhuizen van het programma Tussen Kunst & Kitsch ontdekte de kandelaar maandagavond tijdens opnames in het Fries Museum in Leeuwarden. De eigenaar kocht de kandelaar op een rommelmarkt voor 2 euro. Volgens Beekhuizen is de zogenaamde drie koningenkandelaar 10.000 euro waard.

"Dit is het meest bizarre verhaal dat ik in mijn hele carrière heb meegemaakt", aldus Beekhuizen. "De eigenaren hadden de dag voor de opnames de kinderen nog met de kandelaar laten spelen. Ze hebben mij verzekerd hem nu veilig op een kast te zetten", aldus Beekhuizen.

Volgens de antiquair heeft de kandelaar waarschijnlijk jarenlang onder de grond gelegen. "Dit type kandelaar is nagenoeg niet meer in omloop. Hij is ook nog helemaal gaaf, alleen ontbreken de houders voor twee kleine kaarsen. Een complete kandelaar was zeker .000 euro waard geweest", aldus Beekhuizen. De kandelaar werd door gegoede burgers gebruikt voor de verlichting van hun huizen.