ALMELO - De voormalige systeembeheerder van de Universiteit Twente in Enschede is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden. De 27-jarige H.B. uit Hengelo stichtte vorig jaar november de miljoenenbrand op de universiteit.

De brand verwoestte het gebouw van Toegepaste Wiskunde en Rekenkunde en legde het computernetwerk plat. De schade bedroeg bijna 40 miljoen euro. B. werd twee dagen na de grote brand aangehouden, nadat er opnieuw brand was gesticht. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging.

Deskundigen van de justitiële observatiekliniek Pieter Baan Centrum (PBC) die de man onderzochten, concludeerden dat de brandstichtingen het gevolg zijn van problemen thuis. B. woonde nog bij zijn ouders die vaak ruzie hadden. De brandstichtingen waren een uitlaatklep voor die spanningen. Het advies van het PBC, een tbs met voorwaarden met een behandeling in een kliniek, is door de rechtbank gevolgd.