BRUSSEL - De regeringen van Frankrijk en Italië proberen de strikte voorwaarden in het stabiliteitspact, dat de euro tot een sterke munt moet maken, op te rekken. Frankrijk dreigt zijn begrotingstekort niet tijdig te kunnen wegwerken en Italië wil nieuwe spelregels.

Frankrijk is toch al laat met het gezondmaken van de staatsbegroting, een noodzakelijke voorwaarde om mee te doen aan de euro. Tijdens een vergadering van EU-ministers van Financiën in juli kreeg het land tot 2004 de tijd, maar mocht het daarvan afwijken als de economie in 2004 met minder dan 3 procent groeit.

De Franse premier Raffarin zei maandag dat de 3 procent groei volgend jaar wellicht niet wordt gehaald. Indirect zei hij dus dat het begrotingsevenwicht vertraging oploopt. De Europese Commissie wilde dinsdag niet reageren.

Italië

Ook Italië heeft grote moeite de begroting sluitend te krijgen. Daarom wil het land dat investeringen in infrastructuur voortaan niet meer meetellen bij het bepalen van het tekort.

Een woordvoerder van de Commissie in Brussel ontkende dinsdag dat zoiets wordt overwogen. "We hebben strikte regels die iedereen kent." Hij noemt het idee niet nieuw: eerder al hebben de Italianen het geopperd en toen is het afgeschoten.