BAGDAD - Amerikaanse militairen hebben in 24 uur tijd zeker 99 Irakezen gearresteerd die ervan verdacht worden activiteiten te ontwikkelen tegen de coalitie. Dat maakte het Amerikaanse leger maandagavond bekend.

De Amerikanen hebben de afgelopen dagen hun acties tegen het verzet in Irak opgevoerd. Daarbij gebruiken ze steeds vaker grof geweld en zetten ze zwaar materieel in. Veel acties vinden plaats in en rond Tikrit, de machtsbasis van de verdreven dictator Saddam Hussein.

De coalitie zegt over steeds meer aanwijzingen te beschikken dat de vertrouweling van de verdreven Hussein, Izzat Ibrahim al-Duri, direct betrokken was bij enkele aanslagen. Al-Duri staat nummer zes op de Amerikaanse lijst van 55 meest gezochte personen in Irak. Na Saddam Hussein is hij de hoogste Iraakse functionaris die nog op de loop is.

Volgens de Amerikanen sluit het net zich steeds verder rond Al-Duri. "Elke dag komen we dichter bij", aldus de woordvoerder. Pogingen worden ondernomen om hem op te sporen en "gevangen te nemen of te doden", aldus de Amerikaanse generaal Kimmitt.

Al-Duri was onder Saddam Hussein vice-voorzitter van de regerende Commandoraad van de Revolutie. De vermoedens dat al-Duri nauw betrokken is bij de aanslagen zou zijn afgeleid uit verhoren van gearresteerde Iraakse functionarissen.