VIRGINIA BEACH - Het Amerikaans Openbaar Ministerie heeft er maandag geen twijfel over laten bestaan welke straf ze willen voor de 42-jarige sluipmoordenaar John Allen Muhammad. Aanklager Richard Conway hield de jury voor dat er slechts een straf gepast is voor de man die reeds door de jury schuldig is bevonden aan moord en aan drie andere vergrijpen.

,,We reserveren de ultieme straf - de doodstraf - voor de ergsten van de ergsten. Mensen hij zit nog steeds hier recht voor u zonder een greintje berouw'', aldus Conway.

De jurist wees in zijn uiteenzetting van maandag er bovendien fijntjes op dat Muhammad gepoogt zou hebben te ontsnappen tijdens zijn voorarrest. Door hem te bestempelen als vluchtgevaarlijk lijkt Conway de jury er nog eens extra van te willen overtuigen dat de doodstraf te verkiezen is boven een levenslange gevangenisstraf, de andere optie.

Muhammad werd ervan verdacht samen met zijn handlanger Lee Boyd Malvo in het najaar van 2002 tien willekeurige mensen te hebben doodgeschoten in de staten Virginia en Maryland en in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. De jury bij de rechtbank in Virginia Beach bepaalde maandag dat Muhammad schuldig is aan moord en drie andere aanklachten.

Schuldig

De beraadslaging van de juryleden, elf blanken en een zwarte, was vrijdag begonnen en werd maandag voortgezet. Na slechts enkele uren van overleg kwamen zij tot de conclusie dat Dean Harold Meyers op 9 oktober 2002 door Muhammad is doodgeschoten bij een benzinestation in Manassas, 45 kilometer ten westen van Washington DC.

Muhammad werd samen met zijn handlanger Lee Boyd Malvo op 24 oktober 2002 gearresteerd. De rechtszaak tegen Muhammad begon 14 oktober dit jaar in de staat Virginia. In zestien dagen deden 138 getuigen van de aanklagers onder mediabelangstelling hun verhaal over de reeks schietpartijen die de hele regio wekenlang in zijn greep hield.

Terrorisme

Naast moord is Muhammad maandag ook schuldig bevonden aan terrorisme. De wetgeving op dat gebied is na de aanslagen van 11 september 2001 uitgebreid. In Virginia is een moordenaar nu ook een terrorist als hij met zijn daden bewust angst verspreidt onder de bevolking. Daarvan was in de 'sniper-case' sprake, aldus de jury.

De 18-jarige Malvo staat in een apart proces terecht. Die zaak begon officieel donderdag in Chesapeak met de openingspleidooien. Maandag kwamen de aanklagers met hun eerste getuigen. Ook Malvo hangt, indien schuldig bevonden, de doodstraf boven het hoofd.