LONDEN - De organisatoren van de demonstratie tegen het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan Londen hebben toestemming gekregen de menigte langs de parlementsgebouwen en langs het nabijgelegen Downing Street te laten lopen. De politie sprak maandagavond de verlossend woorden voor de Stop the War Coalition, meldden Britse media dinsdag.

Bij de grote demonstratie op donderdag worden tienduizenden mensen verwacht. De Britse autoriteiten denken dat de organisatoren de menigte in de hand kunnen houden en vreedzaam voorbij Downing Street kunnen laten lopen. Volgens het voorlopige programma zullen Bush en Blair daar donderdag overleg voeren in de ambtswoning van de Britse premier.

Voor het bezoek van Bush zijn peperdure en nog niet eerder in Londen vertoonde veiligheidsmaatregelen genomen. Boven delen van de stad zou volgens de tabloid The Daily Mirror zelfs een vliegverbod zijn ingesteld.

Dezelfde krant wist dinsdag ook te meldden dat een voorgenomen toespraak van Bush tot het Britse parlement niet door gaat. De vrees zou bestaan dat Labourparlementariërs uit protest tegen de oorlog de zaal verlaten en Bush de rug toekeren. De enige toespraak die Bush in Londen zal houden is voor een select gezelschap dat daarvoor speciaal is uitgenodigd.