KOPENHAGEN - In Nederland kan de monarchie na het koninklijk huwelijk voorlopig niet meer stuk, in Denemarken is de situatie wel even anders. Daar is het Koninklijk Huis in een crisis beland. De echtgenoot van koningin Margrethe, prins Henrik, kan niet leven met de protocollaire rol die hem is toebedeeld.

Diverse Deense kranten maken maandag melding van de crisis. Prins Henrik heeft zich voor een tijdje teruggetrokken op een kasteel in Frankrijk om zich daar te beraden. Henrik heeft zijn tweede plaats in de koninklijke hiërachie moeten afstaan aan zijn zoon, kroonprins Frederik, aldus de kranten. Frederik komt nu bij protocolaire verplichtingen na zijn moeder als eerste in beeld.

De 67-jarige Henrik zit nu in het Franse Cahors voor een "lange, lange denkpauze". Uit onvrede over zijn 'degradatie' was hij zaterdag ook niet aanwezig bij het huwelijk van de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander en Máxima.

De Deense koningin en de kroonprins waren er wel. Zij zijn direct na het feest in Amsterdam doorgereisd naar Cahors om daar de situatie met prins Henrik te bespreken, zo heeft het Deense hof bevestigd.

In een vraaggesprek met de Deense krant B.T.