SACRAMENTO - Arnold Schwarzenegger (56) is maandag in dehoofdstad Sacramento beëidigd als 38e gouverneur van Californië. Deex-Oostenrijker was op 7 oktober gekozen als gouverneur van dedichtsbevolkte en welvarendste staat van de VS.

Met zijn linkerhand op de bijbel en zijn rechterhand omhoogzwoer Schwarzegger trouw aan de Amerikaanse grondwet. De nieuwegouverneur, bekend als acteur in Terminator-films, beloofde deconstitutie tegen binnenlandse en buitenlandse vijanden teverdedigen.

Miljardenschuld

In zijn inaugurele rede zei Schwarzenegger dat zijn verkiezingvorige maand niet ging om de vervanging van een persoon, maar omeen drastische verandering van het politieke klimaat. De vorigegouverneur, de Democraat Gray Davis, werd afgerekend op demiljardenschuld van Californië.

Maar de burgers hebben door de economische malaise ook maarweinig vertrouwen in de politiek in het algemeen. Schwarzeneggerwil hier met nieuw elan verandering in aanbrengen. Hij riepRepublikeinen en Democraten op tot samenwerking. Overigens is nogonduidelijk hoe Schwarzenegger de problemen precies wil aanpakken.

Voor de ceremonie op de trappen van het capitool in Sacramentostonden circa 7500 genodigden toe te kijken hoe de voormalige'mister universe' zijn nieuwe ambt aanvaardde en zijn toespraakhield. Alle nog levende gouverneurs van 'the Golden State' metuitzondering van Ronald Reagan maakten hun opwachting.

De politici stonden zij aan zij met Schwarzeneggers vrienden uitHollywood, zoals Jamie Lee Curtis, Danny DeVito, Linda Hamilton eneen aantal Kennedy's. Schwarzenegger is getrouwd met Maria Shriver,een van de nog levende Kennedy-telgen. De ceremonie werdrechtstreeks in heel Amerika uitgezonden.