KAATSHEUVEL - Attractiepark De Efteling stelt zijn plannen met vakantiepark Droomrijk uit. De Efteling schuift de plannen op de lange baan omdat de Raad van State op 1 oktober geen toestemming heeft gegeven voor de wijziging van het bestemmingsplan die voor de bouw van het vakantiepark nodig was.

In een persverklaring, die maandag is uitgegeven, meldt de directie van De Efteling dat ze zich neerlegt bij het besluit van het rechtsorgaan. Het park wil op korte termijn alternatieven voor een verblijfsaccommodatie ontwikkelen.

Het Droomrijk moest in het zogenoemde 'Entenwoud' komen. In totaal zouden 3600 mensen in het vakantiepark moeten kunnen overnachten. Het gebied wordt sinds september bezet door actievoerders van GroenFront. Zij zijn tegen de grootschalige bouw van vakantiehuizen omdat het bos grote natuurwaarde heeft. Het is onduidelijk of de actievoerders van GroenFront nu vertrekken. De woordvoerder van de groep was maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Theater

De Efteling wil extra verblijfsaccommodatie realiseren om meer bezoekers te trekken. Doordat het park door verkeersdrukte minder goed te bereiken is, moet er in de optiek van het pretpark gelegenheid worden geboden om langer dan een dag naar Kaatsheuvel te gaan. Daarnaast wil het park bezoekers van zijn nieuwe theater de gelegenheid bieden te overnachten.

Volgens directievoorzitter R. van der Zijl van De Efteling betekent uitstel van de plannen voor het Droomrijk geen afstel. "Er is sprake van een technische fout bij de wijziging van het bestemmingsplan. We beginnen opnieuw en zorgen dat het dan wel volgens alle regels gaat."

Naast de procedure rond het bestemmingsplan loopt ook een procedure over natuurcompensatie. Van der Zijl denkt dat het anderhalf tot drie jaar kan duren voordat het pretpark met de bouw van het Droomrijk kan beginnen. "Daarom gaan we op zoek naar alternatieven. Ook op andere plaatsen in het gebied van het park kunnen we accommodatie bouwen", aldus Van der Zijl.

Hij stelt dat De Efteling zelfstandig gaat bouwen of in samenwerking met een partner. Volgens Van der Zijl is het uitstel van Droomrijk een strop van enkele miljoenen voor De Efteling.