ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft maandag de -jarige A.L. veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Het vonnis is conform de eis van justitie.

De man pleegde in april een reeks overvallen en bedreigde personeelsleden met een voorwerp in zijn hand. Hij wekte de indruk dat hij een handgranaat had, maar het was een ouderwets gewichtje.

De rechtbank stelde dat L. planmatig te werk was gegaan en benadrukte dat alle slachtoffers zich realiseerden wat het gevolg van een ontploffende handgranaat bij een benzinestation zou zijn.

L. pleegde in april acht overvallen op hoofdzakelijk tankstations, een negende overval mislukte. De medewerkster van dit benzinestation vroeg hem even te wachten, omdat ze eerst andere klanten wilde helpen. L. verdween toen. Eind april pleegde hij in vijf dagen zes overvallen, telkens twee per dag.

Lusje

Voor de rechtbank telde zwaar mee dat de Rotterdammer negen keer bewust had besloten een overval op een klein tankstation te plegen. Hij dreigde daarbij telkens met het gewichtje, dat hij zo in zijn hand hield dat het lusje zichtbaar was. Daardoor leek het alsof het een handgranaat was. L. zei dat hij zich niet veel meer uit die periode kon herinneren.

Wel wist hij nog dat hij vooral bij de eerste twee overvallen erg zenuwachtig was. De medewerker van het eerste tankstation verklaarde dat de overvaller wel een bivakmuts op zijn hoofd had, maar dat zijn gezicht onbedekt was. Bewakingscamera's registreerden de overvallen.

De Rotterdammer verklaarde eerder dat hij zichzelf door relationele problemen gecombineerd met zijn cocaïneverslaving had verloren. L. ging op zoek naar geld, omdat hij geloofde dat hij zo zijn vriendin kon terugwinnen.

Zijn ex, verslaafd aan heroïne en cocaïne, gaf hem er de schuld van dat zij weer als prostituee aan de Keileweg werkte. L. geloofde haar. "Ik ben naar de Keileweg gegaan en vond het daar zo erg dat ik dacht het wel mijn schuld moest zijn, want uit vrije wil ga je daar niet heen."