LONDEN - Het staatsbezoek van de Amerikaanse president George Bush aan Groot-Brittannië kost ongeveer 8 miljoen euro aan beveiliging. Volgens de Londense krant The Evening Standard kostten de 5.000 agenten, wapendeskundigen en andere eenheden die Scotland Yard inzet, meer dan een ander evenement dit jaar in de Britse hoofdstad.

Bush begint dinsdag aan het staatsbezoek dat drie dagen duurt. Bush en zijn vrouw Laura zijn te gast bij de Britse koningin Elizabeth in Buckingham Palace. De Britten en Amerikanen vrezen dat terroristen de gelegenheid aangrijpen om een aanslag te plegen.

De politie moet niet alleen de veiligheid van de Amerikaanse president en zijn gevolg bewaken, maar ook grootschalige demonstraties tegen de Amerikanen in goede banen leiden. Naar verwachting gaan tienduizenden donderdag de Londense straten op om te protesteren tegen het buitenlandse beleid van Bush.

Daarnaast controleren agenten zeer strikt op plaatsen waar terroristen hun slag zouden kunnen slaan. Scotland Yard moet niet alleen een eventuele kaping van een vliegtuig voorkomen, maar houdt ook rekening met een aanslag met explosieven op een boot. Doelwit daarvan zouden de parlementsgebouwen kunnen zijn die grenzen aan de rivier Theems.

Koningin Elizabeth heeft de Amerikanen te kennen gegeven dat een verbouwing van haar woonpaleis niet tot de mogelijkheden behoort. De veiligheidsadviseurs van Bush vrezen een luchtaanval op Buckingham Palace.

Ze hadden gevraagd om ramen en gordijnen die explosies kunnen weerstaan en versteviging van muren in de vleugel waar het presidentiële gevolg verblijft. Elizabeth oordeelde echter dat dat schade zou toebrengen aan haar paleis en dat de Amerikanen maar vertrouwen moeten hebben in Scotland Yard.