LONDEN - Duiven op het Londense plein Trafalgar Square moeten het zonder broodkruimels of vogelvoer stellen. Wie de duiven nog bijvoert, kan vanaf maandag een boete krijgen van ruim 70 euro. De Londense burgemeester Ken Livingstone hoopt met de maatregel de vogels van het plein te verdrijven.

De duiven waren volgens hem verantwoordelijk voor ruim 200.000 euro schade aan het beeld van Lord Nelson, dat op een hoge pilaar op het plein staat. Trafalgar Square heeft de afgelopen tijd een grondig opknapbeurt gehad van ruim 36 miljoen euro. De vijfbaansweg tussen het plein en het museum National Gallery is veranderd in een voetgangerszone.

"De komst van een café op het plein heeft het tot een plezieriger omgeving gemaakt. Geen van de verbeteringen zou hebben gewerkt, als het plein nog altijd werd geteisterd door duizenden duiven", zei Livingstone tegen de BBC.

Vogelvoer mag niet meer in de buurt van Trafalgar Square worden verkocht, vogelzaad op het plein wordt opgezogen en Londen zet havikken en megafoons in om de duiven de stuipen op het lijf te jagen. Het aantal vogels is daardoor al teruggelopen van 4000 naar tweehonderd.