AMSTERDAM - Of je er nu van houdt of niet, roodharige vrouwen nemen een speciale plaats in binnen het schoonheidsideaal in de westerse wereld. Niet de hennavrouwen, maar de echte rosse zoals Nicole Kidman of Sarah Ferguson. Maar, zo schrijft de Sunday Times, de roodharigen worden met uitsterven bedreigd. En dat is allemaal het gevolg van de natuurlijke selectie.

Volgens sommige liefhebbers zijn ze bijzonder vurig. Anderen bewonderen de lelieblanke huid die ze meestal hebben. En er zijn zelfs mensen die verterderd raken door de sproeten die op zo'n huid welig kunnen tieren. Maar rood haar lokt ook wel eens vijandige reacties uit, compleet met merkwaardige scheldwoorden, zoals vuurtoren.

Zowel voor- als tegenstanders van roodharige vrouwen (over mannen hoor je zelden lovende woorden) moeten zich volgens wetenschappers nu echter voorbereiden op het geleidelijk aan uitsterven van deze mensensoort. Want de onderzoekers waarschuwen dat deze kleine minderheid (momenteel is in de westerse wereld tussen de 1 en 2 procent van de bevolking roodharig, alleen Kelten in Ierland en Schotland komen tot 8 procent), dreigt de komende halve eeuw nog veel kleiner te worden.

Dat komt allemaal, zo leggen de onderzoekers van het Oxford Hair Centre zonder politieke bijbedoelingen uit, door de multiraciale samenleving. Naarmate meer mensen van verschillende rassen samen kinderen maken, zal het aantal donkerharigen toenemen en dreigen roodharigen een visuele zeldzaamheid te worden. Want om rood haar te krijgen zijn zes specifieke genen nodig, waarvan elke ouder er één moet leveren.

Die speciale voorwaarden verklaren het kleine aantal roodharigen dat momenteel op de aardbol rondloopt. Want aangezien er steeds meer ouders van verschillende rassen zijn, van wie er één dat gen simpelweg niet kan bezitten, komen er steeds minder kinderen met rode lokken.

Blond

Ook voor mannen die vallen op blond is er slecht nieuws. Die haarkleur wordt eveneens genetisch bepaald. En dus doemt voor hen hetzelfde sombere toekomstbeeld op. Alleen gaat het veel, veel langzamer aangezien er veel meer blonde dan roodharige ouders zijn om hun haarkleur aan het nageslacht door te geven.