STEDUM - In de provincie Groningen heeft zondagavond opnieuw een aardbeving plaatsgevonden. De grond trilde rond 21.04 uur in de plaatsen Stedum en Middelstum (gemeente Loppersum) en had een kracht van 2,7 op de schaal van Richter.

Volgens een seismoloog van het KNMI in De Bilt had ook deze beving met gasboringen te maken. Het is de derde beving in een maand tijd in de provincie. Het epicentrum lag 1 kilometer noordelijker dan de vorige die op 10 november plaatsvond. Vijf mensen meldden bij het KNMI dat ze de aardbeving hadden gevoeld.

De twee eerdere bevingingen hadden een kracht van 3,0 op de schaal van Richter. Seismologen spraken toen over een voor Nederlandse begrippen vrij krachtige aardbeving.

Tot nu toe telde de provincie Groningen bijna vijftig aardbevingen met magnitudes tussen de 1,5 en 3,0. Ze worden veroorzaakt door aardgaswinning. De schokken vinden volgens het KNMI plaats op een diepte van ongeveer 3 kilometer, waar het gas wordt gewonnen.

De zwaarste beving in een gasveld in Nederland dateert van 2001 toen in Alkmaar 3,5 op de schaal van Richter werd geregistreerd.