LONDEN - Een islamitische geestelijke van Jamaicaanse afkomst heeft moslims in Groot-Brittannië opgeroepen joden te doden. Hij heeft schooljongens aangespoord te leren omgaan met het vuurwapen de kalasjnikov. Toch heeft de Britse justitie nog niets tegen hem ondernomen, hoewel joodse en antifascistische organisaties daarop aandringen. Dat heeft de krant The Times maandag gemeld.

De 38-jarige in Londen wonende man, sjeik Abdullah el-Faisal, heeft toespraken gehouden in grote steden als Manchester en Birmingham. Hij is ook verantwoordelijk voor twee videobanden die na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten zijn verschenen en in islamitische boekhandels in het Verenigd Koninkrijk te koop worden aangeboden.

De videoband bereidt alle mannelijke moslims voor op de strijd tegen joden en andere niet-moslims en stelt 72 maagden in het vooruitzicht, als zij in de heilige oorlog sneuvelen. Eerder heeft hij de band Geen vrede met de joden gemaakt, waarop hij negentien redenen opsomt waarom moslims niet in vrede kunnen leven met de "vuile" joden. De joden zouden "door en door slecht" zijn en van nature mensen bedreigen.

De band eindigt met een vraag- en antwoordspel. Op de vraag of moslims joden moeten haten en ze in elkaar moeten slaan, als zij ze op straat tegenkomen, antwoordt de geestelijke dat men geen andere keuze heeft dan de joden te haten. "Hoe vecht je tegen joden. Je vermoordt de joden", zegt hij.