AMSTERDAM – De Nederlandse kazen ‘Gouda’ en ‘Edammer’ krijgen een beschermde status. De Europeese commissie van landbouw gaat in op de aanvraag van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) om de Goudse en de Edammer tot ‘beschermde geografische aanduiding’ te benoemen.

Formeel zouden de Europese lidstaten hier nog een stokje voor kunnen steken, maar in de praktijk worden er in Brussel niet dergelijke voorstellen behandeld waarvoor geen steun is.

Dat zegt een woordvoerder van eurocommissaris van landbouw Dancian Ciolos dinsdag in Het Financieele Dagblad.

Discussie

Het verlenen van de beschermde status betekent het einde van een zeven jaar durende Europese discussie over het speciale predicaat voor de Nederlandse kazen. Producenten uit onder meer Tsjechië, Polen en Duitsland gebruikten de namen Edammer en Gouda ook al en waren bang dat ze de naam moesten veranderen.

Economisch belang

Het economisch belang voor Nederland is echter groot, schrijft de krant. De twee Hollandse kaassoorten zijn samen goed voor 1,3 miljard euro per jaar.

Om de buitenlandse producenten van kaas tegemoet te komen, gaat de beschermde status gelden voor de namen ‘Edam Holland’ en ‘Gouda Holland’. Zo is voor consumenten het verschil tussen de echte Nederlandse kaas en buitenlandse varianten duidelijk, aldus FD.

Het formele besluit tot verlenen van de beschermende status wordt naar verwachting nog in september genomen.