PEKING - Bij vliegtuigen van de Chinese luchtvaartmaatschappij China Southern is twee keer brand uitgebroken in een tijdsbestek van nog geen 24 uur. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag.

Op het vliegveld van Guangzhou in het zuiden van China brak brand uit in het laadruim van een toestel van China Southern. De passagiers waren toen al aan boord gegaan.

Uit een eerste onderzoek zou zijn gebleken dat brandbare materialen vlam hadden gevat. Om welke materialen het gaat en hoe die in brand zijn gevlogen, is niet duidelijk gemaakt.

Rookwolk

Zondag kwam een dikke rookwolk uit het landingsgestel van een vliegtuig van China Southern op het vliegveld van het noordwestelijke Xian. De rook werd veroorzaakt door een olielek in combinatie met hoge temperaturen bij de wielen.

De Chinese autoriteiten houden de luchtvaartveiligheid scherp in de gaten sinds een crash vorige maand, waarbij meer dan veertig doden waren gevallen. Mogelijk had de piloot een fout gemaakt. Nader onderzoek bracht aan het licht dat honderden Chinese piloten hun cv's hadden vervalst.