BERLIJN - De Nederlandse architect Rem Koolhaas krijgt deArchitectuurprijs Berlijn 2003 voor het door hem ontworpen gebouwvan de Nederlandse ambassade in de Duitse hoofdstad. Hetstadsbestuur maakte dat zaterdag bekend. Diezelfde dag meldde deDuitse krant Die Welt dat het personeel van de ambassade talrijkeklachten heeft over het gebouw.

De jury van internationale architecten roemt het gebouw om de"complexe ruimtelijke organisatie die echter niet verwarrend, maarmakkelijk te ontraadselen is". Het gebouw prikkelt ook nog eensveelvuldig de zintuigen en dat viel ook goed in de smaak bij dejury.

Het ambassadepersoneel denkt daar echter anders over, aldus DieWelt. Zij hebben vooral problemen met de akoestiek. Volgens dekrant zijn ambtenaren zelf nog bezig, als doe-het-zelvers, metallerlei ingrepen een werkbaar klimaat te creëren voor de officiëleopening in maart. Scheidingswanden en schuifdeuren uit glas moetensoelaas gaan bieden.

In Berlijn is zaterdag een grote overzichtstentoonstellinggeopend over het werk van Koolhaas. De presentatie ismedegefinancierd door de Nederlandse overheid. Vanaf maart 2004 isde tentoonstelling te zien in de Kunsthal in Rotterdam.