ISTANBUL/JERUZALEM - Turkse en Israëlische autoriteiten makengezamenlijk jacht op de daders van de aanslagen zaterdag op tweesynagogen in de Turkse stad Istanbul. Als reactie op de terreur gafde Israëlische regering opdracht al haar ambassades en anderediplomatieke missies in de wereld extra te beveiligen.

Bronnen binnen de Israëlische inlichtingendiensten lieten zondagweten dat medewerkers van de geheime dienst Mossad in Istanbulzijn. Zij helpen hun Turkse collega's bij het onderzoek naar detoedracht van de aanslagen, die ruim twintig personen het levenkostte.

Al-Qaeda

Een Arabisch dagblad meldde zondagavond dat hetterroristennetwerk al-Qaeda de verantwoordelijkheid voor deaanslagen heeft opgeëist. De groepering deed dit in een e-mail naarde krant al-Quds al-Arabi die in Londen wordt uitgegeven. Volgensde e-mail was de actie gericht tegen vijf leden van de Israëlischegeheime dienst, die zich op het moment van de explosies in desynagogen zouden hebben opgehouden.

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken ging er al vanuitdat de daders verbindingen hadden met terreurbewegingen zoalsal-Qaeda. Gezien de omvang van de terreurdaden, vermoedde ookJeruzalem een internationale organisatie of mogelijk een staatachter de aanslagen. Eerder had een radicale Turkse moslimgroep hetdaderschap geclaimd.

De politie arresteerde drie mannen en een vrouw voor verhoor.Zij werden daarna vrijgelaten, citeerde het persbureau Anatolia eenagent.

Ontstekingskabel

Turkse media berichtten verder dat bij de aanslagen twee auto'szijn gebruikt die in totaal een ton explosieven bevatten. Volgensde krant Milliyet zijn de lijken van twee mogelijke zelfmoordenaarsgevonden. Bij de lichamen lag een ontstekingskabel.

Door de explosies van de autobommen raakten bijna driehonderdpersonen gewond. Volgens de Israëlische ambassadeur in Turkije isongeveer de helft van de slachtoffers joods. Van de gewonden lagener zondag nog ongeveer zeventig in het ziekenhuis. Enkele patiëntenverkeerden in kritieke toestand.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shalom bezochtzondag de synagogen die door de aanslagen waren getroffen. Hijsprak ook met leden van de joodse gemeenschap in Turkije.De Israëlische regering-Sharon noemde het groeiendeantisemitisme in Europa medeplichtig aan de aanslagen. De kritiekuit Europese landen moedigt "verbale terreur" aan, die tot"fysieke terreur" zoals in Istanbul leidt, stelde Jeruzalem.

Medeverantwoordelijk

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Moussa,daarentegen acht de Israëlische politiek medeverantwoordelijk. Datrechtvaardigt echter geen geweld tegen burgers, aldus de leider vande groep Arabische landen.

De Israëlische ambassade in Den Haag wilde zondag geenmededelingen doen over de beveiliging van het kantoor of desynagogen in het land. Ook de joodse organisaties weigerdeninformatie te geven.