ENSCHEDE - De politie Twente gaat er van uit dat een pyromaan verantwoordelijk is voor een reeks branden dit weekeinde in Enschede, waarbij voor miljoenen schade ontstond.

De openbare basisschool De Stadsweide ging zaterdagmorgen rond vier uur in vlammen op. Anderhalf uur later stond een leegstaand pand aan de Lipperkerkstraat in brand. Ook twee aangrenzende panden liepen aanzienlijke schade op, meldde de politie zondag.

Gelijktijdig met de brand aan de Lipperkerkstraat kwam er een melding binnen dat er iets verderop een afvalcontainer in brand was gestoken. Deze stond tegen de gevel van een pand geplaatst. Door snel ingrijpen van een taxichauffeur die met een brandblusser in actie kwam, werd voorkomen dat het pand in brand vloog.

Zondagmorgen om 7.25 uur kwam er een melding dat er twee containers in brand stonden bij de Saxion Hogeschool in Enschede. De containers waren tegen het pand geplaatst. Door snel ingrijpen bleef de schade beperkt tot een kapotte deur en wat roetschade.

De 280 leerlingen van de openbare basisschool De Stadsweide moeten op zoek naar vervangende huisvesting. Volgens de schooldirecteur lukt dat niet op korte termijn en hebben de kinderen maandag geen les. De directeur spreekt van een miljoenenschade.