DUIVEN - De Nationale Recherche heeft vrijdagavond in Duiveneen groot XTC-laboratorium ontmanteld dat in vol bedrijf was.Vermoedelijk zijn er de afgelopen maanden minstens een miljoenpillen geproduceerd. Dat heeft het Openbaar Ministerie zaterdagbekendgemaakt.

Het drugslaboratorium bevond zich op de eerste verdieping vaneen bedrijfspand op een industrieterrein. De drugs werden ergeproduceerd door verhitting, bevriezing en onder hoge druk. Deafvalstoffen werden rechtstreeks door een slang op het rioolgeloosd.

De recherche kon vrijdag drie mannen in het laboratoriumaanhouden en één in zijn woning. Twee verdachten zijn afkomstig uitAmsterdam, de anderen uit Westervoort en België. Bij het doorzoekenvan de woningen van de Nederlandse verdachten is beslag gelegd op 6kilo MDMA, 1 kilo amfetamine, meer dan 100.000 XTC-tabletten meteen euro-logo en een geldbedrag van 45.000 euro.

In hetbedrijfspand in Duiven is 4,4 kilo MDMA aangetroffen. Ook is beslaggelegd op 100 liter PMK, een grondstof voor de bereiding van XTC.

De Nationale Recherche werkte tijdens het onderzoek samen met deregiopolitie Gelderland-Midden, de brandweer en de gemeente.