SAINT NAZAIRE - Een ongeluk op het in aanbouw zijndegrootste passagiersschip ter wereld, de Britse Queen Mary II, heeftzaterdagmiddag minstens twaalf mensen het leven gekost. Er zijn 32gewonden, van wie er tien slecht aan toe zijn. Dit hebben deautoriteiten van het West-Franse Saint-Nazaire, waar het schip bijeen werf ligt, meegedeeld.

De doden vielen toen een loopbrug instortte. De mensen die zichop de loopbrug bevonden vielen 20 meter naar beneden tussen wal enschip. Onder de slachtoffers zijn familieleden van werknemers vande werf, onder wie ook kinderen.

Het ongeluk gebeurde tijdens een bezoek van een groep vanongeveer dertig mensen aan de werf waar de laatste hand wordtgelegd aan het cruiseschip Chantiers de'Atlantique. Over deidentiteit en de nationaliteit van de slachtoffers is nog nietsbekend.

De Queen Mary II, die medio december afgeleverd moet worden,koos op 24 september voor het eerst het ruime sop voor eenproefvaart waarbij de motoren van 154.000 pk en demanoeuvreerbaarheid getest werden. Het schip is 345 meter lang en meter hoog. De Britse rederij Cunard betaalt ongeveer 800miljoen dollar voor de QM II.

De eerste commerciële reis van de QM II staat gepland voorjanuari 2004. Het gaat om een oversteek van de Atlantische Oceaan,van het Britse Southampton naar Fort Lauderdale in de Amerikaansestaat Florida.

De QM II biedt ruimte aan 2600 passagiers en 1250bemanningsleden. Het schip heeft een schouwburg met duizendzitplaatsen, vijf zwembaden en een balzaal. Er zijn 2000 badkamersen 3000 telefoontoestellen beschikbaar. Bij de bouw is 25.000vierkante meter vloerbedekking gebruikt.