AMSTERDAM - De landmacht heeft twee jaar nodig om weer volledig inzetbaar te zijn. Door de missie in Afghanistan is veel materieel beschadigd. Daarnaast zijn sommige opleidingen door de missie verwaarloosd en zijn sommige eenheden versnipperd geraakt.

Dat zegt luitenant-generaal en commandant van de landmacht Rob Bertholee donderdag in de Volkskrant.

Hij zegt tijd nodig te hebben om van zijn brigades weer 'volwaardige eenheden' te maken. Dat zou worden bemoeilijkt door geldtekort.

Zo gebeurt het dat nieuwe soldaten hun schoenen op nalevering krijgen en zonder laarzen moeten beginnen. "Dan schaam ik mij als commandant echt kapot."

Routine

De landmacht ging in Afghanistan meestal met maximaal veertig man tegelijk op patrouille. Daar is veel in geoefend, maar de routine om met een bataljon van achthonderd man tegelijk het veld in te gaan is volgens Bertholee kwijtgeraakt.

De tekorten zijn volgens de commandant ontstaan doordat tijdens de missie veel munitie is verschoten en voertuigen zijn versleten. Ook de brandstofkosten en de kosten voor het onderhoud stijgen.

"De nieuwste wapensystemen zijn zo geavanceerd dat de onderhoudsschema's op die van vliegtuigen gaan lijken."

Bezuinigen

Bezuinigen doet de landmacht door meer voertuigen stil te zetten en oefeningen af te zeggen. "We proberen het minimale overeind te houden: schietseries en de basisopleiding voor nieuwe militairen."