AMSTERDAM - De nationale databank voor gestolen mobieletelefoons heeft nog niet tot de verwachte forse daling van hetaantal diefstallen geleid. Dat zei zaterdag een woordvoerder van depolitie Amsterdam-Amstelland.

De vier politieregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond,Haaglanden en Utrecht hebben de databank een jaar geledenopgericht. Zij hadden gehoopt daarmee het aantal straatroven endiefstallen van mobiele telefoons met ongeveer 80 procent te kunnenterugdringen. "Dat is nog niet gelukt." Mobieltjes zijn volgensde politie geliefd roversgoed. De daders zijn vaak tussen de twaalfen achttien jaar oud.

Volgens de woordvoerder van het korps Amsterdam-Amstellandwerken providers onvoldoende mee en hapert de centrale registratienu nog, omdat nog niet alle regiokorpsen bij het systeem zijnaangesloten.

In de centrale databank worden de IMEI-nummers (unieketoestelnummers) van de gestolen mobieltjes opgeslagen. De gegevenszijn voor iedereen toegankelijk via de website www.politie.nl. Zokan iedereen zien of hij in het bezit is van een gestolen telefoon.