ISTANBUL - Door twee aanslagen zaterdagmorgen opsynagogen in de Turkse stad Istanbul zijn zeker 22 mensenomgekomen en meer dan tweehonderd personen gewond geraakt. Tweeautobommen ontploften vrijwel gelijktijdig bij de Neve Shalomsynagoge in de wijk Beyoglu en bij de naburige synagoge Beit Israelin het district Sisli.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Abdulkadir Aksu enpolitiefunctionarissen repten aanvankelijk van 24 doden. Deautoriteiten brachten dit aantal later terug tot vijftien en zekertweehonderd gewonden. Aksu zei dat de aanslagen in Beyoglu zeker zevenlevens eiste en acht in Sisli. Kort daarna sprak het Turkseministerie van Gezondheid van zeventien slachtoffers, aldus de BBC.

Woordvoerder Silvio Obadia van de joodse gemeenschap in Turkijezei dat onder de dodelijke slachtoffers twee politiemensen en eenlid van de joodse gemeenschap zijn. De overige slachtoffers in Sisliwaren omwonenden en passanten, aldus Obadia.

Sabotage

Aksu zei dat de explosies vermoedelijk te wijten zijn aansabotage. Zijn collega Abdullah Gul van Buitenlandse Zaken lietweten dat zelfmoordenaars met internationale bandenhoogstwaarschijnlijk achter de aanslagen zaten. De Turkse premierRecep Tayyip Erdogan stelde dat de daders "de stabiliteit en vredein Turkije" wilden verstoren.

De moslimgroep IBDA-C heeft de verantwoordelijkheid voor deexplosies zaterdag in Istanbul opgeëist. Een woordvoerder vanIBDA-C zei dat de aanslag is gepleegd uit protest tegen deonderdrukking van moslims. De anonieme beller naar het persbureauAnatolia stelde meer aanslagen in het vooruitzicht.

De voorkant van de Neve Shalom synagoge in de wijk Beyoglu werddoor de explosie verwoest, aldus een verslaggever van het Fransepersbureau AFP. Bovendien werd een twee meter diepe kratergeslagen. Na de ontploffing werden veel mensen in de buurt van desynagoge onwel, omdat ze ammoniak hadden ingeademd, aldus CNNTurkije.

Joodse rustdag

In beide synagogen hadden zich veel mensen verzameld om tebidden, omdat zaterdag de sabbat, de joodse rustdag, is.De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shalom zei dat deaanslagen niet los kunnen worden gezien van "anti-Israëlischetrends" in Europa. Shalom zei tegen de krant Haaretz dat de wijzewaarop Israël in Europa wordt neergezet verbale terreur tegen dejoodse staat in de hand werkt. "En dat leidt weer tot fysieketerreur", aldus Shalom.

Een woordvoerster van het Nederlandse consulaat-generaal inIstanbul zei zaterdagochtend nog geen telefoontjes te hebbenontvangen van landgenoten. Of er Nederlandse slachtoffers zijngevallen, is niet bekend. Het gebouw van het consulaat staat indezelfde wijk als de synagoge. Het kantoor is in het weekeinde nietopen, maar als daar directe behoefte aan is, zal dat zekergebeuren, aldus de woordvoerster.

Op de Neve Shalom synagoge zijn al eerder aanslagen gepleegd.Door een terreuractie in 1986 tegen de synagoge kwamen 24 mensen omhet leven. Radicale Palestijnen werden verantwoordelijk gehoudenvoor de aanslag in 1986.

In de wijk Beyoglu staat een van de opvallendste monumenten vanIstanbul; de bij toeristen zeer in trek zijnde Galatatoren die in door de Genuese gemeenschap was opgericht.