ENSCHEDE - FC Twente is teleurstellend begonnen aan een serie van drie belangrijke thuiswedstrijden. De ploeg van trainer John van 't Schip moest zaterdagavond in Enschede in het degradatieduel met De Graafschap genoegen nemen met 0-0.

Voor de oud-international is het te hopen dat de komende wedstrijden op eigen veld tegen FC Den Bosch en NAC meer rendement opleveren. De achterban van de Tukkers begint namelijk alweer stevig te morren.

Vorige week hervatte FC Twente de competitie in Kerkrade met een nederlaag tegen mede-staartploeg Roda JC (2-1). "Ik ben duidelijk niet tevreden", bromde Van 't Schip. "Zowel het spel als het resultaat viel tegen. We hebben te weinig afgedwongen voor de vereiste overwinning. Dat is heel teleurstellend."

Niet hoogstaand

Beide ploegen waren in het Arke-stadion gebrand op drie punten. Daardoor ontstond een afwisselende wedstrijd, evenwel zonder hoogstaand voetbal. De aanvalsopbouw van De Graafschap oogde iets gevaarlijker. Met routinier Van Vossen als absolute leider, brak de ploeg van Koolhof vooral in de beginfase een paar keer snel uit. Lastpost Meerdink, spits Valejev en verdediger Bot verzuimden te scoren uit aardige kansen.

FC Twente, dat in Enschede nog nooit voor de competitie verloor van De Graafschap, kampte op de helft van de tegenstander opnieuw met problemen. De thuisploeg had moeite het spitsenduo De Gier/Booth te bereiken. Het spel was te rommelig en te statisch. Na een halfuur greep Van 't Schip in. Hij bracht de Duitser Cziommer in voor de povere Van der Laan, die vol onbegrip de catacomben indook. Kort daarna kwam ook Houwing erin voor de geblesseerde Booth.

Fraaie demarrage

De wissels deden FC Twente goed. Er kwam meer diepte en dynamiek in het aanvalsspel. Vooral Cziommer maakte een gedreven indruk. De middenvelder knalde kort voor de rust na een fraaie demarrage op de vuisten van Postma. Door een blessure bij aanvoerder Van der Leegte, vervangen door Polak, was Van 't Schip al bij het begin van de tweede helft door zijn spelerswissels heen.

Ook na de rust was er genoeg voor beide doelen te beleven. Zowel FC Twente als De Graafschap, dat vijf maanden geleden in Kerkrade de laatste punten pakte in een uitwedstrijd (0-1), ontbeerde evenwel een koele afmaker.

De door FC Twente gevreesde Schulp kwam pas in de 79e minuut het veld in. Hij scoorde in oktober tijdens het eerste onderlinge duel in Doetinchem liefst drie keer (4-2). Ook de voormalige Ajacied bleef deze keer droog staan: 0-0.