TBILISI - De Georgische president Sjevardnadze heeft vrijdag voor een burgeroorlog in zijn land gewaarschuwd. Opnieuw sloot hij een door de oppositie geëist aftreden wegens verkiezingsfraude uit.

Tijdens een toespraak op televisie maande Sjevardnadze de bevolking tot kalmte. Ook adviseerde hij aanhangers van de oppositie weg te blijven van een demonstratie 's avonds in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Hij stelde dat massale protesten tegen zijn bewind tot geweld leiden. "Het zou het begin kunnen zijn van slechte dingen die kunnen komen", aldus Sjevardnadze.

Politieke conflict

De belangrijkste oppositieleider Saakasjvili had 'heel Georgië' tot de betoging opgeroepen om het staatshoofd tot aftreden te dwingen. De rivaal van de president zei niet meer te willen praten met de Georgische leider over een oplossing voor het politieke conflict.

Ondanks de waarschuwing van Sjevardnadze verzamelden zich ongeveer tien- tot twintigduizend personen in Tbilisi. Het was de grootste gemeenschappelijke manifestatie tot nu toe van de oppositie, sinds de parlementsverkiezingen begin vorige week. De afgelopen dagen waren steeds enkele honderden tot enkele duizenden personen bijeengekomen.

Geknoeid

Saakasjvili en zijn aanhangers willen dat Sjevardnadze opstapt of dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Volgens de oppositie is er met de resultaten van de verkiezingen van begin november geknoeid. Zij claimt de overwinning.

Demonstranten trokken vrijdagavond naar het kantoor van de centrale kiescommissie met de eis de verkiezingen van anderhalve week geleden ongeldig te verklaren. Zij verwijten de Georgische leider verder dat hij de corruptie niet aanpakt en niets aan de economische crisis doet. Ze maakten hem uit voor "verrader".

Bestormen

Saakajsvili drong er bij zijn aanhangers op aan geen gebouwen te bestormen. Wel riep hij op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Zijn landgenoten zouden niet langer belasting moeten betalen. Ook wil hij dat ambtenaren stoppen met werken voor de in zijn ogen corrupte regering.

De oproerpolitie nam met waterwerpers en pantserwagens posities in om desnoods in te grijpen, meldde de Russische televisie. Agenten en militairen legden een cordon rond het parlement. Ook het presidentiële paleis was compleet afgegrendeld.

In zijn televisietoespraak bood Sjevardnadze de oppositie nieuw overleg aan. Hij zei er alles aan te willen doen om een burgeroorlog te voorkomen, maar hij noemde het onverantwoord om nu op te stappen.

Fungerend

Een eerste dialoog met leiders van de oppositie afgelopen zondag was op niets uitgelopen. Een tweede gesprek, dat voor woensdagavond was gepland, ging niet door.

De Nederlandse minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) drong in een telefoongesprek met Sjevardnadze aan op besprekingen met de oppositie. De bewindsman toonde zich als fungerend voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa bijzonder bezorgd over de grote spanningen in het land.