DEN HAAG - De ontharingsbehandeling van transseksuelen is geen noodzakelijke zorg, vindt minister Hoogervorst (Volksgezondheid). Daarom wil hij de vergoeding voor deze behandeling schrappen uit zijn subsidie-uitgaven.

Dat staat in de brief met een uitleg over de bezuinigingen op subsidies die de minister vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hoogervorst moet volgend voor jaar 59 miljoen, oplopend tot 127 miljoen in 2007, snijden in de rijksbijdragen aan maatschappelijke, volksgezondheids-, welzijns- en sportorganisaties en kennisinstellingen. Hierdoor verliezen honderden organisaties hun subsidie.

De Kamer toonde eerder al weinig begrip voor de keuzes die de minister heeft gemaakt. Zij betichtte hem onder meer van willekeur. Hoogervorst is het daar niet mee eens. Hij wil dat meer organisaties zelf hun broek ophouden en vindt dat bijvoorbeeld sportbonden, landelijke jeugdorganisaties en beroepsorganisaties hun ledencontributie maar moeten verhogen.

Onderzoeks- en kennisinstellingen moeten de boer op om meer private klanten te werven. Wie het niet met de bezuiniging eens is, kan een bezwaarschrift indienen en naar de rechter stappen.

Voorstel

Het voorstel van het CDA om het besluit een jaar uit te stellen en alle instellingen gedurende volgend jaar 10 procent korting op te leggen, wijst hij wederom van de hand. Wel blijkt uit de brief dat de Kamer volgend jaar 8 miljoen euro kan uitgeven aan nieuwe of oude, kortlopende projecten.

De Kamer wil het subsidiebeleid nog voor de begrotingsbehandeling met de minister bespreken.