VUGHT - De politie heeft vrijdag drie verdachten aangehouden van de steekpartij donderdagavond op de campus voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) in Vught. Het gaat om twee Nigerianen (16 en 17 jaar) en een 16-jarige Angolees, meldde een woordvoerder van de politie.

Donderdagavond gingen twee groepen asielzoekers met elkaar op de vuist. Daarbij raakten twee 17-jarige Chinezen gewond, van wie een ernstig. Die ligt nog in het ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar.

De asielzoekers kregen ruzie om het gebruik van het poolbiljart in de recreatieruimte. Personeel van de campus kon de ruzie in eerste instantie sussen, maar later die avond sloeg de vlam alsnog in de pan. Volgens de politie trokken de Chinezen met knuppels naar het verblijf van de West-Afrikanen, waarna een massale vechtpartij ontstond en de twee Chinezen werden gestoken.

De politie arresteerde in totaal achttien Chinezen en drie West-Afrikanen in de leeftijd van 15 tot 17 jaar. De aangehouden Chinezen zijn overgebracht naar een ander asielzoekerscentrum. "Het gaat de laatste maanden juist goed op de campus in Vught," zei een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vrijdag. Volgens hem is de vechtpartij een incident.

Vught

De campus in Vught kwam eind vorig jaar in het nieuws door het strenge regime dat er heerste. Op de campus wachten ongeveer 150 jongeren op terugkeer naar hun vaderland. Veel asielzoekers zijn weggelopen, een aantal kwam terecht in de illegaliteit. Het regime werd versoepeld. Volgens het COA zijn er sindsdien weinig incidenten meer geweest.