ANKARA/ISTANBUL - Het midden van Turkije is zondag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6.0 op de schaal van Richter. Het dodental van de aardbeving is inmiddels opgelopen tot 42. Ten minste mensen zijn volgens de autoriteiten gewond geraakt, zo meldde het Turkse persbureau Anatolië.

Veel mensen hebben verwondingen opgelopen nadat ze in paniek van hun balkon of door ramen waren gesprongen, aldus het persbureau Anatolië. In verscheidene plaatsen stortten huizen in, sneuvelden ramen en vormden zich scheuren in muren. In het plaatsje Sultandagi werden zeker acht mensen bedolven onder het puin van het van hun ingestorte huis.

Het epicentrum van de beving lag in het plaatsje Bolvadin bij de stad Afyon, zo maakte het Turks seismologisch instituut in Istanbul bekend. De aardschokken zouden tot in Istanbul en Ankara te voelen zijn geweest.

De eerste schok deed zich voor om elf minuten over negen (lokale tijd) en werd meteen gevolgd door tweede zware schok. Naschokken bereikten een kracht van 2.9 tot 3.1 op de schaal van Richter. De autoriteiten in Afyon hebben een crisiscentrum ingericht.

Turkije ligt op meerdere breuklijnen in de aardkorst en wordt derhalve geregeld door aardbevingen getroffen. Door de laatste grote aardbevingen in 1999 vielen meer dan 18.000 doden.