AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag de -jarige E. van der B. veroordeeld tot 36 maanden celstraf waarvan acht voorwaardelijk wegens het doodsteken van haar partner. De vrouw stak haar ex-man, met wie ze opnieuw een relatie had gekregen, in september 2000 neer.

De 44-jarige man overleed op weg naar het ziekenhuis, nadat de ambulance waarin hij werd vervoerd over de kop was geslagen. De man zou hoe dan ook zijn overleden. Volgens de patholoog-anatoom was de wond in de hartstreek zo diep dat er geen redden meer aan was.

Tegen de Amsterdamse vrouw was in hoger beroep vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk geëist. Waarom het vonnis hoger is uitgevallen, is niet verklaard. Het hof verwierp evenwel dat er sprake was van noodweer, maar vond de vrouw wel verminderd toerekeningsvatbaar.

Door de rechtbank werd Van der B. in 2001 vrijgesproken, na een eis van toen nog vijf jaar cel. De rechtbank kwam destijds tot vrijspraak, omdat de rechters de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar achtten.