MACHELEN AAN LEIE - De situatie rond de 79-jarige Gerard Reve verslechtert zienderogen. De ziekte van Alzheimer is bij de schrijver in zo'n vergevorderd stadium dat de huisarts hem twee weken geleden in het ziekenhuis heeft laten opnemen, zei vrijdag levenspartner Joop Schafthuizen. Reve zal daarom zijn 80e verjaardag op 14 december vermoedelijk niet thuis doorbrengen.

De omstandigheid laten het nu niet toe dat er veel mensen op bezoek komen. "Nu zijn wij al niet van die feestgangers; verjaardagen werden eigenlijk altijd in besloten kring gevierd, op het lustrum na. Maar de zaak is te serieus om vanwege zijn tachtigste verjaardag nog wel allerlei mensen uit te nodigen, aldus Schafthuizen.

Tevredenheid

"Prioriteit nummer één is dat Gerard in goede handen is en goed wordt verpleegd. Ik krijg de indruk dat hij in het ziekenhuis wel op de juiste plaats is, omdat hij daar in tevredenheid leeft. Zijn partner vertelt dat Reve zichzelf niet bewust is van zijn toestand "en dat is wel een grote troost, maar het maakt de zaak er niet makkelijker op omdat je toch hoopt dat er medicijnen zijn die de ziekte verlichten.

Schafthuizen heeft zijn partner zo lang mogelijk thuis verzorgd, maar vooral de afgelopen maanden ging het steeds slechter. De huisarts nam uiteindelijk het initiatief om Reve te laten opnemen. Schafthuizen heeft de media de afgelopen dagen geweerd met de mededeling dat zijn partner ter observatie in het ziekenhuis lag. Onduidelijk is nog hoe lang Reve daar blijft.