OIRSCHOT - Een tankwagen geladen met het licht ontvlambare isopentaan is donderdagavond ter hoogte van Spoordonk in een sloot langs de snelweg A58 tussen Tilburg en Eindhoven gereden. Daarbij is de tankwagen gekanteld, meldde een woordvoerder van de politie. Volgens de gemeente Oirschot, waar Spoordonk onder valt, is er geen sprake van acuut ontploffingsgevaar.

Ook bestaat geen gevaar voor de volksgezondheid als er eventueel stoffen vrijkomen, aldus de gemeente. De A58 is tussen Eindhoven en Tilburg in beide richtingen nog tot zeker in de ochtendspits afgesloten.

Het verkeer wordt via de N65 en de A2 omgeleid. Volgens de politiewoordvoerder lekt er een kleine hoeveelheid isopentaan uit de tank. De vrachtwagen was nagenoeg compleet gevuld met 12.500 kilo van de brandbare stof, die wordt gebruikt in de verfindustrie.

Leegpompen

De brandweer is al uren bezig met het leegpompen van de tankwagen, waarna de truck kan worden weggetakeld. Een andere tankwagen is ter plaatse om de vluchtige stof in over te tanken. Inmiddels is 75 procent van de tank leeggepompt, zei een politiewoordvoerster. De gemeente gaat er nog altijd van uit dat de bergingswerkzaamheden rond 09.00 uur klaar zijn.

De bewoners van vijf in de buurt gelegen woningen zijn uit voorzorg geëvacueerd. Ze konden bij familie of bekenden terecht. De vrachtwagen met de gevaarlijke stof was onderweg van Pernis naar Duitsland. Door nog onbekende oorzaak raakte de vrachtwagen rond 19.00 uur van de weg en belandde in de sloot. Volgens de politie is de Rotterdamse chauffeur met de schrik vrijgekomen.