AMSTERDAM - Met een aangrijpende dienst is het huwelijk tussen kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zaterdagmiddag voor de kerk ingezegend. Vooral voor de kersverse prinses was het een emotioneel moment, zoals zij ook liet blijken.

Máxima had het al moeilijk bij de bijdrage van de Argentijnse priester Braun, die een deel uit het bijbelboek Ruth voordroeg. Toen even later bandoneónist Carel Kraayenhof een tango speelde, liet ze haar tranen de vrije loop.

Dominee Ter Linden, die de dienst leidde, begon zijn toespraak met te zeggen dat de gedachten van de aanwezigen ook bij de ouders van Máxima zijn. Die mochten niet bij het huwelijk zijn vanwege de banden die de vader van Máxima onderhield met het Videla-regime. Ter Linden wees erop dat Máxima door haar ouders is geworden wie ze nu is.

Priester Braun vroeg Gods zegen voor het bruidspaar. Ook sprak hij een gebed uit in het Engels, voor veel geluk, en wenste hij het paar een kinderrijk huwelijk toe.

Het verse echtpaar kreeg van de hervormde predikant De Vries een Spaanstalige bijbel. "De taal der liefde is internationaal, maar toch stond vanaf het begin vast dat Máxima de taal van Willem-Alexander moest leren", zei de predikant.

Prins Bernhard liet na afloop weten de dienst "ongelofelijk en fantastisch" te hebben gevonden.

/NIEUWSHuwelijk Willem-Alexander en Máxima ingezegendWillem-Alexander en Máxima zijn getrouwd (video)Stralende Beatrix ontvangt bruidspaar in Nieuwe KerkKoningsplein is even 'Ontkroningsplein'