ROME - Vijftig Italiaanse carabinieri zijn donderdag uit Italië vertrokken naar de zuid-Iraakse stad Nasiriya. Daar kwamen woensdag negentien Italianen om het leven door een zelfmoordaanslag op het hoofdkwartier van de militaire politie.

De carabinieri zijn onderdeel van de elite-eenheid Tuscania, die veelal wordt ingezet bij gewelddadige conflicten. Sommigen van de donderdag uitgezonden leden zijn onlangs teruggekomen uit Irak of Afghanistan.

De Italiaanse oppositie eiste woensdag direct na de aanslag nog de terugtrekking van de Italiaanse troepen uit Irak. Premier Berlusconi weigerde echter op een dergelijke manier "gehoor te geven aan intimidatie".

De Italiaanse regering heeft donderdag een nationale dag van rouw aangekondigd om de negentien Italiaanse slachtoffers te herdenken. Een datum voor die herdenkingsdag is echter nog niet genoemd.

De Italiaanse burgers namen donderdag al een voorschot op die officiële uiting van rouw door de vlaggen halfstok te hangen en bloemen te leggen bij oorlogsmonumenten en politiebureaus. De vice-premier Gianfraco Fini noemde de aanslag op het Italiaanse hoofdkwartier in Nasiriya "onze 11 september". Daarmee verwees hij naar de terroristische aanslagen in New York en Washington twee jaar geleden.