MÜNCHEN - De bestrijding van terrorisme moet een basistaak zijn van de NAVO. De organisatie moet op dat gebied haar capaciteit uitbreiden. Dat zei zaterdag de Amerikaanse onderminister van Defensie Paul Wolfowitz in Duitsland tijdens een conferentie over de strijd tegen terrorisme en de toekomst van de NAVO.

Wolfowitz zei dat in Afghaanse grotten bouwtekeningen zijn gevonden van Amerikaanse kerncentrales en waterdistributiecentra, maar ook gedetailleerde instructies voor het maken van chemische wapens.

De conferentie in München vindt plaats onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Ongeveer 250 politici en defensiedeskundigen en 150 waarnemers nemen eraan deel. De politie heeft aan de vooravond van de zaterdag begonnen conferentie 333 mensen gearresteerd. Zij deden mee aan twee niet aangemelde demonstraties.

De Beierse premier Edmund Stoiber riep tijdens de bijeenkomst op tot een flinke verhoging van de Europese defensieuitgaven, om gelijke tred te houden met de Verenigde Staten. "Europa wordt opgeroepen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor wereldvrede", zei Stoiber.

"We hebben moderne strijdkrachten nodig die snel kunnen opereren met de allerbeste uitrusting, die samenwerken met de partners daar waar de nieuwe gevaren en risico's daarom vragen." Stoiber neemt het in september bij de Duitse Bondsdagverkiezingen op tegen de huidige bondskanselier Gerhard Schröder.