SCHIPHOL - De gemoederen onder de taxichauffeurs op Schiphol laaien nog altijd hoog op. Donderdagmorgen werd een taxi van een chauffeur die doorgaans niet op Schiphol rijdt op zijn kant gezet. Een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee spreekt van een pijnlijk incident.

De taxichauffeur was namelijk besteld door een passagier en niet een chauffeur die een graantje mee wil pikken van de klanten op de luchthaven. Maandag blokkeerden chauffeurs van Taxi Centrale Amsterdam (TCA) het verkeer naar de aankomsthal op Schiphol. Ook pakte een eigen ingestelde ordedienst van TCA enkele ronselaars - taxichauffeurs die in de aankomsthal passagiers opwachten en hun taxi inpraten - op en droegen hen over aan de marechaussee.

De bonafide taxichauffeurs die op de taxistandplaats van Schiphol hun klanten oppikken betalen een flink bedrag voor het rijden op de luchthaven. Zij menen dat Schiphol en de marechaussee voor dat geld hun klandizie beter moet waarborgen.

Op Schiphol deden donderdag verhalen de ronde dat een taxi van een van de TCA-chauffeurs in brand was gestoken, ook een verhaal dat een taxichauffeur zou zijn mishandeld dook op. De marechaussee noch de politie in Amsterdam konden de verhalen bevestigen, maar het was genoeg op de vlam in de pan te doen slaan.

Het leidde tot het incident met het op zijn kant zetten van een taxi en de chauffeurs beraamden plannen de luchthaven te blokkeren. Aan het eind van de ochtend voerden de chauffeurs overleg in de aankomsthal van Schiphol. De uitkomsten daarvan en of het nog tot een actie van de chauffeurs komt was donderdagmorgen nog niet bekend. Ondanks de hoog opgelopen gemoederen rijden er donderdag nog wel gewoon taxi's op Schiphol.