AMSTERDAM - De coalitiepartijen VVD, CDA en D66 hebben afgesproken dat eurocommissaris Bolkestein op zijn post mag blijven als volgend jaar de nieuwe Europese Commissie aantreedt. Dat stelt VVD-fractieleider Van Aartsen donderdag in een interview in de Volkskrant.

Tijdens een debat over de formatie van het huidige kabinet in de Tweede Kamer, ontkende VVD'er Zalm, inmiddels minister van Financiën, op 20 mei dat er afspraken waren gemaakt over de opvolging van Bolkestein. PvdA-leider Bos vroeg daar toen naar.

Volgens de huidige VVD-fractieleider Van Aartsen hebben de regeringspartijen tijdens de kabinetsformatie de mondelinge afspraak gemaakt dat Bolkestein nog een periode in Brussel mag dienen als hij dat zelf wil. "Ik hoop niet dat CDA of D66 zich hier nu onderuit gaat wurmen", aldus Van Aartsen.

Een woordvoerder van Van Aartsen licht toe dat het ging om informele afspraken, buiten de officiële formatie-onderhandelingen om. De fractievoorzitters Verhagen (CDA) en Dittrich (D66) waren donderdagochtend niet voor commentaar bereikbaar. Overigens zijn tijdens de formatie in 1998, die leidde tot het tweede paarse kabinet, ook informele afspraken gemaakt over de voordracht van Bolkestein voor de Europese Commissie.

Bolkestein gaf al eerder aan dat hij graag in Brussel op dezelfde post (interne markt) wil blijven. Van Aartsen: "De beste opvolger van Bolkestein is Bolkestein zelf. Hij heeft een dijk van een positie in de Commissie en dat moeten we uitbuiten als volgend jaar de portefeuilles tussen 25 landen verdeeld worden."

Van Aartsen zegt ook dat hij premier Balkenende heeft gevraagd de huidige onderhandelingen over een Europese grondwet dusdanig te vertragen dat het eindspel volgend najaar onder Nederlands voorzitterschap kan worden afgerond. "Vandaar mijn advies aan Balkenende: afremmen, zodat de bal naar ons toe rolt. Dat geeft meer kansen om onze wensen te verwezenlijken. Je hebt als voorzitter de hele machinerie in handen."