WOERDEN - Archeologen zijn er de afgelopen twee weken niet in geslaagd het in september in Woerden opgegraven Romeins roeivrachtschip te bergen. De oorzaak daarvan is dat het 1870 jaar oude eikenhouten schip is aangetast door de schimmel witrot. Dat heeft de gemeente Woerden donderdag gezegd.

Door de schimmel is het hout broos geworden en niet meer te demonteren. Het oorspronkelijke plan om het schip in grote stukken te zagen en te conserveren, moeten de archeologen en de gemeente Woerden derhalve laten varen.

Galei

Het voordeel daarvan is wel dat de archeologen de constructie van het vaartuig nu op de plaats van de vondst minutieus kunnen onderzoeken. Zo zijn bij de berging twee stukken hout aangetroffen die toebehoren aan de Romeinse galei uit het jaar 100 na Christus.

De bedoeling was het bijzondere schip in stukken te delen en vervolgens na conservering te verspreiden over drie plaatsen. Het belangrijkste deel, het karakteristieke achterschip, zou in Woerden blijven. Besloten is nu de kleinere delen van het schip na behandeling bij het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwater Archeologie (NISA) in Woerden tentoon te stellen. De andere delen blijven voorlopig nog in de grond zitten.

Het schip werd eind september blootgelegd bij opgravingen aan de Nieuwe Markt in Woerden. De vondst van het bijzondere schip zet volgens archeologen alle bestaande ideen over goederentransport over water in Romeins Europa op de helling. Zo blijkt het schip een nog nooit eerder aangetroffen combinatie te zijn van een platbodem en galei. Met zeker twaalf roeiers aan boord kon dit roeivrachtschip stroomopwaarts de Rijn bevaren. Door de unieke combinatie was het schip ook een langer leven beschoren.