LONDEN - Een Russisch vrachtschip en een Franse trawler verkeren in de Britse wateren in moeilijkheden door een zware storm. De 34 bemanningsleden van een Russisch vrachtschip en een Franse trawler zijn van boord gehaald. Dat maakte de Britse kustwacht zaterdag bekend. De kapitein van het Franse schip is nog vermist.

Achttien Spaanse en Franse opvarenden van het Franse vissersschip Parrain, dat vrijdag in de problemen kwam, zijn met een helikopter van boord gehaald. De Franse kapitein blijkt al vrijdagavond overboord te zijn geslagen, aldus de kustwacht. Alle bemanningsleden worden in een ziekenhuis onderzocht. Twee hebben lichte verwondingen opgelopen.

De Parrain kampte vierhonderd kilometer ten westen van de Hebriden met motorstoring. De communicatie met het schip verliep moeilijk. De Britse luchtmacht zette een patrouillevliegtuig in om de situatie in de gaten te houden. De Parrain werd gegeseld door windvlagen van meer dan 110 kilometer per uur en tien meter hoge golven.

Een helikopter van de kustwacht evacueerde zaterdagochtend de zestien bemanningsleden van het Russisch schip Kodima voor de kust van het graafschap Cornwall. Het vaartuig maakte ruim dertig kilometer uit de kust zwaar slagzij.