AMSTERDAM - Het Koningsplein in Amsterdam is zaterdagmorgen door anti-monarchisten omgedoopt in het Ontkroningsplein.

Bekijk video

Zij hebben over het officiële naambordje de nieuwe naam geplakt. Er waren 's morgens vroeg ongeveer 150 demonstranten aanwezig bij de manifestatie tegen het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Zaterdagmiddag wordt een 'lawaaidemonstratie' gehouden als de rijtoer met Willem-Alexander en Máxima daar vlak langs komt. Later op de dag was het aantal demonstranten flink aangzewollen tot ruim 1000.

Demonstranten, krakers en tegenstanders van het huwelijk houden zich tot nog toe gedeisd. Bij krakersbolwerk Vrankrijk in de Spuistraat staat de mobiele eenheid nog steeds paraat.

De politie in Amsterdam heeft zaterdagochtend geen enkel probleem met het publiek in de hoofdstad. Na een aanhouding 's ochtends vroeg van een man die op de Dam een verfbommetje gooide, hoefde de politie niet verder in actie te komen.

"Er is geen enkele wanklank, ook wij van de politie hebben een verschrikkelijk leuke dag. De Dam is nu één mooie, deinende, oranje massa", zegt een woordvoerster van de politie.