WASHINGTOMN - De recente reeks bloedige aanslagen op de coalitietroepen in Irak lijken zo goed voorbereid en gecoördineerd dat ze mogelijk al zijn gepland door de gevallen president Saddam Hussein en zijn generaals.

Dat zegt de Amerikaanse commandant Charles Swannack in de donderdageditie van The Washington Post. Swannack geeft leiding aan de 82nd Airborne Division in Irak. Hij is de belangrijkste commandant in het onrustige gedeelte van Irak, de zogenoemde soennietische driehoek in centraal-Irak.

Plan

Volgens hem was Saddam Hussein altijd al van plan om terug te slaan als zijn regime mocht vallen. Daarom zouden ook grote aantal wapens uit de legerarsenalen al tijdig zijn veiliggesteld voor een komende guerrillaoorlog tegen de bezetters.

De opvallend snelle val van Bagdad, die Saddam waarschijnlijk verraste, maakte het evenwel niet mogelijk om al direct een serie tegenaanvallen te openen, aldus Swannack in de krant.

Geen bewijzen

De hoge Amerikaanse militair benadrukt wel dat er geen bewijzen zijn voor een persoonlijke betrokkenheid van het gevallen Iraakse staatshoofd bij de aanhoudende aanvallen op de geallieerde troepen.

"Hij moet ook te vaak verkassen om zich dagelijks te kunnen bezighouden met de operationele organisatie", denkt hij. De verantwoordelijk commandant in de Iraakse stad Ramadi, Oscar Mirabile, steunt de visie van Swannack.

"Saddam wist dat hij de directe militaire strijd tegen de coalitietroepen niet zou winnen. Hij heeft wel de basis gelegd voor de situatie waarin we ons nu bevinden."