AMSTERDAM - Een onderzoek naar frauderend personeel binnen het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam heeft zes medewerkers hun baan gekost. Dit meldde de vakbond ABGP woensdag. Maar de onderzoeksmethodes hebben de kaartverkopers en controleurs volgens de bond in de val gelokt.

Volgens een woordvoerder van de ABGP huurde het GVB na een anonieme tip vorig jaar het beveiligingsbedrijf Interseco in. Dit bedrijf heeft een half jaar lang in het geheim onderzoek gedaan naar frauderende medewerkers in de trams. Op grond daarvan werden zes medewerkers op het matje geroepen en ontslagen.

Dubieus

De vakbond noemt de onderzoeksmethodes van Interseco dubieus. Gegoochel met kleingeld en het bewust niet aanpakken van een gekocht kaartje heeft de medewerkers volgens de bond de das omgedaan, terwijl daarmee moedwillig frauderen allerminst is komen vast te staan.

De medewerkers spanden intern een bezwaar- en beroepsprocedure aan tegen hun ontslag, maar verloren dit. De vakbond stapt daarom nu met de zes ex-medewerkers naar de rechtbank. Het GVB kon woensdag alleen bevestigen dat ze inderdaad onderzoek hebben laten doen naar frauderend personeel, maar wil verder geen uitspraken doen over de zaak.