GRONINGEN - Groningen verbiedt het op agressieve wijze bedelen in de binnenstad. Het stadsbestuur vindt dat opdringerige bedelaars die continu om geld vragen, te veel overlast opleveren. Dat maakte de gemeente woensdag bekend. Overtreders van het verbod kunnen een boete krijgen of zonodig worden vastgezet.

Het verbod, waarvoor de Algemene Plaatselijke Politieverordening moet worden aangepast, moet gaan gelden voor het actief en op lastige wijze bedelen op straat en in openbare gebouwen. Mensen die rustig met een petje, bakje of iets dergelijks op straat zitten of vriendelijk om geld vragen, worden gedoogd.

"De politie moet juist lastige bedelaars weer aan kunnen pakken", zegt wethouder K. Schuiling (VVD) namens het college. Tot 1995 had Groningen een bedelverbod en dat werd toen afgeschaft omdat het onnodig werd geacht. "Het beviel ons echter slecht dat het er niet meer was."

De politie en een meldpunt voor overlast constateerden in een recente rapportage, dat mensen zich in toenemende mate bedreigd voelen door bedelaars die zich op agressieve en opdringere wijze soms letterlijk aan de potentiële gever vastklampen. Zo voelen mensen zich soms onveilig bij geldautomaten.

Hulpverleners raden aan mensen die bedelen geen geld te geven, omdat het voornamelijk de drugs- of drankbehoefte zou onderhouden. "Het is niet nodig voor het slaaphuis. We zetten deze mensen niet in de kou", benadrukt Schuiling. De betreffende overlastgevers hebben doorgaans een uitkering.

Ook Amsterdam en Rotterdam kennen voor bepaalde stadsdelen een bedelverbod.