DEN HAAG - De brandweer heeft steeds vaker te maken met buitensporig geweld en agressie. Dat blijkt uit recent onderzoek van de vakgroep Brandweer CNV Publieke Zaak in Den Haag onder zevenhonderd brandweerlieden.

Het gaat volgens de CNV om bedreigingen, grove scheldpartijen en geweld. 78 procent van de geënquêteerden zegt dat het geweld tegen de brandweer toeneemt, 24 procent noemt de agressie zelfs "onbeheersbaar". Landelijk bestuurder, W. Berg van de CNV zegt woensdag "geschokt en geschrokken" te zijn door de uitkomst.

Brandweerlieden klagen volgens hem over stenen die naar hun hoofd worden gegooid en opdringerige jongeren die zich niet laten tegenhouden door afzetlinten. "Het is een buurtfeestje als er brand is in een wijk." Volgens Berg heeft alles te maken met "norm- en waardevervaging".

Uit navraag door het CNV blijkt ook dat de brandweer met oud en nieuw "traditioneel" wordt weggejuind als die een aangestoken fik komt blussen.

Valluiken

Agressie komt bovendien steeds vaker voor in panden waar illegale activiteiten plaatsvinden. Het gaat dan om de inrichting van weedplantages en XTC-laboratoria. "Deurknoppen zijn onder stroom gezet en brandweerlieden moeten uitkijken voor valluiken."

Volgens Berg is onlangs in Amsterdam een brandweerman neergestoken door een verslaafde en werd een andere brandweerman in Rotterdam beschoten met een luchtdrukpistool. "Maar dit soort incidenten komt in heel Nederland voor, niet alleen in de Randstad."

Brandweerlieden in Amsterdam hebben voorzorgsmaatregelen genomen uit angst voor represailles. "Ze tornen het logo met hun naam van hun werkpak af. Ze willen voorkomen dat mensen hun adres achterhalen. Ze voelen zich bedreigd."

De vakgroep Brandweer van CNV Publieke Zaak wil begin volgend jaar met het ministerie van Binnenlandse Zaken rond de tafel om over oplossingen te praten.