BAGDAD - Bij een zware aanslag op het hoofdkwartier van de Italiaanse politiemacht in de Zuid-Iraakse stad Nasiriya zijn woensdag zeker achttien Italianen en acht Irakezen om het leven gekomen. De Amerikaanse regering overweegt intussen de soevereiniteit sneller over te dragen aan de Irakezen. De inlichtingendienst CIA verwacht dat de veiligeheidssituatie in Irak verder gaat verslechteren.

De aanval op de carabinieri in Nasiriya had om even voor 11.00 uur plaatselijke tijd plaats. De aanslag werd volgens getuigen uitgevoerd met een vrachtwagen vol met explosieven. Bij de slachtoffers draait het ompolitiemensen, vier militairen en twee burgers,aldus een woordvoerder van de Carabinieri in Rome. Ziekenhuisbronnen meldden dat door de explosie acht Irakezen omkwamen en 59 anderen gewond raakten.

Zelfmoord

Een Portugese radioverslaggever zei dat het om een zelfmoordaanslag ging. De Italianen hebben ongeveer 2300 militairen in het zuiden van Irak gelegerd, voornamelijk in Nasiriya. De Italianen waren nog niet eerder aangevallen. De Italiaanse president Ciampi verklaarde dat de Italianen blijven strijden tegen het internationaal terrorisme. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat in Rome schortten hun zittingen op.

Brits bevel

De Italianen vallen onder Brits bevel. In de zuidelijke regio is het relatief kalm sinds de val van Saddam Hussein. De sjiitische stad Nasiriya ligt aan de grens van de provincie Al-Muthanna waar Nederlandse militairen zijn gestationeerd. Een Nederlandse Chinook-helikopter is ingezet voor de transport van gewonden. Het ministerie van Defensie heeft vooralsnog geen extra veiligheidsmaatregelen genomen voor de Nederlandse militairen in Irak.

De Amerikaanse regering gaat mogelijk de soevereiniteit sneller overdragen aan de Irakezen. Volgens The Washington Post doen er een aantal scenario's de ronde over de toekomst van het land. Daarbij dient de overgang in Afghanistan als voorbeeld. Zo wordt onder meer nagedacht aan verkiezing binnen zes maanden van een Iraakse interim-leider en een comité dat zich moet gaan bezighouden met het opstellen van een grondwet.

Bush

Maar binnen de regering van president Bush heerst enige verdeeldheid, aldus de krant. Zo is een deel van de beleidsmakers van het ministerie van Defensie voorstander van een machtsoverdracht aan de regeringsraad ondanks het feit dat veel Irakezen de legitimiteit van dit orgaan niet erkennen. Bush overlegt woensdag met Bremer over de toekomst van Irak.

In Washington groeit de ontevredenheid over de Iraakse regeringsraad. Een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris zei dit weekeinde in The Post gefrustreerd te zijn over de 24-koppige raad. "We zijn niet gelukkig met ze. Ze werken niet als een wetgevende of regerend lichaam, terwijl we juist vooruit moeten. Ze nemen geen besluiten."

Regeringsraad

Leden van de regeringsraad beweren juist onvoldoende macht van de Amerikanen te krijgen om dringende kwesties aan te pakken. De VS bekritiseren de raad ook omdat zij het niet een kunnen worden over een commissie die een constitutie moet opstellen. Maar de regeringsraad stelt dat het opstellen van een grondwet van het grootste belang is en niet onder tijdsdruk tot stand moet komen.

De door de Amerikanen ingestelde regeringsraad moet volgens resolutie 1511 van de VN-Veiligheidsraad uiterlijk op 15 december met een tijdschema en een procedure komen voor het opstellen van een grondwet en verkiezingen. De Iraakse interim-minister van Buitenlandse Zaken Zubari heeft al gezegd dat deze deadline mogelijk niet haalbaar is.

Bremer keerde dinsdag plotseling terug naar de Amerikaanse hoofdstad. Een ontmoeting met de bezoekende Poolse premier Leszek Miller werd op het allerlaatste moment afgezegd. Het Amerikaanse tijdelijke bestuur in Bagdad gaf geen reden op voor de reis van de bewindvoerder. The New York Times meldde dat de positie van Bremer niet in het geding is.

De CIA waarschuwt volgens nieuwszender CNN dat de situatie in Irak verder zal verslechteren, ook in het noorden en zuiden. In het verslag staat dat steeds meer mensen zich bij het verzet zullen aansluiten, vooral soennieten die tot nu toe aan de zijkant bleven staan. Bovendien is voldoende wapentuig aanwezig waardoor het plegen van aanslagen een stuk simpeler wordt. In de rapportage staat ook dat de samenwerking tussen buitenlandse strijders en aanhangers van Saddam Hussein nauwer wordt.

In het zuiden van Irak bevinden zich ongeveer 2300 Italiaanse militairen en politiemensen. Veel van hen zijn in Nasiriya gelegerd, waar het tot dusver vrij rustig is geweest. Nasiriya ligt vlak bij de grens van de provincie Al Muthanna, waar 1100 Nederlandse militairen gelegerd zijn.