BERLIJN - De Duitse minister van Consumentenbescherming, Renate Künast, heeft een diepgaand onderzoek aangekondigd naar het dinsdag bekendgeworden babymelk-schandaal. In de Bild van woensdag zegt de bewindsvrouw van de Groenen dat ze volledige helderheid eist van alle betrokkenen in deze zaak, die aan drie baby's in Israël het leven heeft gekost.

De Israëlische geheime diensten Mossad en Shin Beth zijn intussen betrokken bij het politieonderzoek naar de dood van drie baby's. De zuigelingen stierven nadat ze melk van het Duitse merk Remedia toegediend hadden gekregen. Het kosjere melkpoeder op sojabasis bleek geen vitamine B1 te bevatten, waardoor er ernstige gezondheidsproblemen konden ontstaan.

Israël verdenkt het bedrijf van "dood door onachtzaamheid". In het afgelopen half jaar stierven drie zuigelingen en werden zeventien andere baby's ernstig ziek. De Remedia-fabriek bij Tel Aviv is grondig onderzocht en Israël heeft Duitsland opgeroepen eveneens een strafrechtelijk onderzoek te openen. Het ministerie van Milieu in Noord-Rijnland-Westfalen heeft monsters laten nemen van de soja die het bedrijf gebruikt.

De Duitse fabrikant Humana heeft dinsdag toegegeven dat de vitamine "per ongeluk" niet in de babyvoeding was verwerkt. Volgens de firma ging het echter om een menselijke fout en een vergissing bij de berekening van de ingrediënten. "We hebben niets te verbergen", voegde een woordvoerder van het bedrijf toe.

Remedia is in Israël van de schappen gehaald. Naar schatting hebben 5000 baby's het afgelopen half jaar van het nieuwe merk gedronken. Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft hun ouders opgeroepen de kinderen te laten onderzoeken.